Thursday 29 September 2011

jom buat homemade chocolate

hai korang! ari tu kan aku dah janji nk ajar korang cmne nk buat homemade chocolate kn..ok2,ari ni aku akn ajar korang..tp korang jgn expect aku terror gila tau..bkn chef ni,tp budak baru belajar tau..hehe..

resepi homemade chocolate by bella


Bahan
1. 300 gm cooking coklat@coklat compound(paling sedap dr berlys) 1 kg= rm 15.50
2. 50 gm cocoa butter(xnak guna pn xpe,org ckp coklat cpt cair)~aku xguna pn,haha
3. kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]

Cara-Cara
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Buat cara double boiler..(mcm bekas kukus tu,tp pastikan bekas atas tu xberlubang,takut coklat keluar)biar betul2 cair ye..
3. Tuangkan coklat dalam bekas acuan coklat.tak kisah bentuk apa pn bekas tu..
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan dalam peti ais dalam 15-20 minit je tau.
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan. 

Tambahan:

kalau korang nak bagi hadiah dkt sape2 je,korang kena beli gift boxt(ade jual dlm pelbagai saiz,ikut kesesuaian),pastu korang susun la ikut kreativiti n ikat dgn reben...sebenarnya korang boleh cari semua bahan2 tersebut dekat kedai yg jual barang2 bakeri je.sgt senang..coklat ni sesuai utk wedding,befdey,anniversary dll..
Colour chocolate cmne?
1.  kalau nk wat double colour, kena masukkan coklat separuh ...bekukan dulu ( nk cepat beku masuk la dlm peti ais jap)...pastu letak la colour coklat yg lain...tp guna jenis colour oil base(tanye penjual tu k)

2. Kalu nak letak kacang almond ke..kismis ke..same gak la...letak separuh...tp jgn beku sgt...agak nak beku letak lah kacang td..n pastu letak la coklat warna lain atau terpulang ikut selera korang...
selamat mencuba korang;)LOL~

No comments:

Post a Comment